Loading....
ÜZERİNDE EL EĞİRME VE KÖK BOYA İPLERLE YAPILMIŞ YÜN SÜSLEMELER VE ÇİFT TARAFINDA AYNASI TAŞ AYNADAN MAMUL AYNA BULUNAN OSMANLI DÖNEMİ ÇOK NADİR EDİRNE İŞİ ''AYNALI GELİN SÜPÜRGESİ'' OLARAK BİLİNEN SÜPÜRGE.
BOYUT:54 CM
AYBALI SÜPÜRGE HAKKINDA:Şimdilerde Edirne adetlerine raslamadığımız için, -di’li geçmiş zaman ekleriyle bahsedebiliyoruz devri saltanatındaki aynalı süpürgeden. Eskiden aynalı süpürgenin başında kabara adı verilen iri başlı bir çivi bulunurdu. Bu genç kız için bir temizik, saflık simgesiydi. Aynalı süpürge eğer ki evin dış kapısına asılmışsa; “Evimizde evlilik çağında kızımız var”, manası taşırdı. Gelin kızın sandığında aynalı süpürge konulması o kızın evine düşkün, eli iş tutan, becerikli ve temiz bir kız olduğunu anlatmak içindir.
Ama nüktedan bazı göndermeler de yapardı aynalı süpürge. Mesela, ev işini kıran gelin kızlar kayınvalidesinin geldiğini süpürgenin kendilerine doğru olan tarafından görürler de kendilerine çeki düzen verirlermiş. Kayınvalidesiyle küsen, sözünden incinen gelinler ise “dön de kendine bak” demek için süpürgenin karşıdaki kişiye bakan tarafında olan aynasını abartılı hareketlerle kayınvalidesine doğru tutarak bu hislerini anlatırlarmış.
Stock: 1