Osmanlı gümüşten mamül, üzeri elmas taşlarla süslü olmasına rağmen elmas taşları alınmış (üzerinde elmas taş yoktur) nadir formda padişah şehzade sorgucu.
19.Yüzyıl. Osmanlı döneminde gümüş montür üzerine takribi 3 karat eski kesim farklı boyutlarda elmas mıhlanmış eser broş olarak da kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Ancak eserin üzerindeki elmaslar çıkarılmış durumdadır. Eserin benzer örneği, Sadberk Hanım Müzesi tarafından yayınlanan “Cevher / Jewel” kitabının 271.sayfasında 123 no’lu eser olarak yer almaktadır. Osmanlı Mücevher Sanatı’nın koleksiyonluk ve seçkin bir örneğidir.
Uzunluk: 6,5 cm Ağırlık: 19,3 gr.
Kadın ve erkek başlıklarından başka at başlıklarına da sorguç takılmıştır. Bu süslerin başlıkta yerleştiği kısım dip, sorguç ve sorguçluk olarak isimlendirilmiştir. Safevî, Bâbürlü, Timurlu, Osmanlı gibi başlık kullanan pek çok Türk ve Müslüman topluluklarında hükümdar ve şehzadeler başlık üzerine sorguç takarlardı. Osmanlı padişahları cülûs, bayram ve düğün gibi merasimlerde veya cuma selâmlığı gibi alayla şehir içine çıktıkları zaman başlıkları üzerinde mücevherli ve tüylü sorguçlar bulunurdu. Özellikle sefere giderken padişah ve devlet adamları sarık üzerine sorguç takar, askerî teşkilât içinde de muhzır, peyk, şâtır ve solaklarla alaylara katılan müteferrikalar, kumandan mevkiinde olanlar, mehter takımı mensupları tüylü sorguçlarını başlıklarına koyarlardı. Yeniçeri başlıklarının alın üst tarafında tüy yerleştirilen kısma “tüylük” de denilirdi. Mücevveze vb. sarıklı başlık giyen görevliler sarıkları üzerine tek tüyden yapılmış sorguç yerleştirirlerdi.